20 tammi Koodi on kuollut! Eläköön low code!
Kenneth Falck kirjoitti Tivin tammikuun 2020 numerossa low-code-ratkaisuista. Hän peräänkuulutti kehittyneempiä ratkaisuja low-code-teknologian ympärille todeten nykyisten ratkaisujen olevan lähinnä ”glorifioituja lomake-editoreita”. Low-code-alustat ovat siis ratkaisuja, joissa ns. kovakoodaamista ei (pääsääntöisesti) tarvita vaan järjestelmät toteutetaan konfiguroimalla. Maallikkokielellä tämä tarkoittaa huippunopeita it-projekteja ja joustavia järjestelmäratkaisuja. Low-coden eduista ja mahdollisuuksista pitäisi siis puhua enemmänkin.
Sen lisäksi, että Pilvilammella tykästyimme käsitteeseen glorifioitu lomake-editori, vajosimme myös syvään itsetutkiskeluun. Me nimittäin toteutamme asiakkaille järjestelmiä nopeammin kuin koskaan aiemmin juuri low-code -teknologian ansiosta, konfiguroimalla ei kovakoodaamalla. Onko meidän ratkaisumme nyt sitten Tivin kirjoittajan näkemyksen mukainen turhaa kunniaa niittävä lomake-editori vai pystymmekö me rakentamaan niitä oikeita websovelluksia?
LOW-CODE-RATKAISU SYNTYI LIIKETOIMINNAN TARPEISTA
Ajatus nykyisen Pilvilammen Sopivin 365 -liiketoiminta-alustasta syntyi kehittäjänsä aiemman liiketoiminnan haasteista. Bisneksen palikoita pidettiin yhdessä useiden eri järjestelmien avulla. Järjestelmät sellaisenaan taas olivat joustamattomia eivätkä eläneet yhdessä yrityksen arjen kanssa. Tieto oli pirstaloitunutta eivätkä järjestelmät taipuneet tarpeelliseen.
Syntyi siis Sopivin 365 -liiketoiminta-alusta, jonka päälle asiakkaiden ratkaisuja nykyisellä Pilvilammella rakennetaan. Sitä kehitettäessä tarvittavan koodin tai koodareiden määrä ei niinkään ollut ratkaiseva, vaan merkitystä oli sillä, että lopputuotoksena syntyisi joustava ratkaisu, jota olisi helppo muokata muuttuvien tarpeiden mukaan.
Low-code-ratkaisu tupsahti siis maailmaan, koska juuri se sopi nykyisenkaltaiseen elävään ja muuttuvaan liiketoimintaympäristöön. Sattui kuitenkin myös niin somasti, että se teki järjestelmän jatkokehittämisestä mutkattomampaa ja asiakkaiden ratkaisujen synnyttämisestä nopeaa. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Meille suurin oivallus tässä siis on se, ettei low-code-teknologiaa päätetty alunperin hyödyntää vain, koska se oli uutta ja olemassa, vaan koska liiketoiminta, jonka palvelukseen ratkaisua rakennettiin, janosi joustoa järjestelmiinsä.
MICROSOFT 365 NIVOO MUUHUN PILVIYMPÄRISTÖÖN
Sopivin 365 hyödyntää nimensä mukaisesti alustanaan Microsoft 365-ympäristöä, mikä ratkaisee kertaheitolla infrastruktuuriongelmat ja auttaa järjestelmää integroitumaan luontaiseksi osaksi sen pilviympäristöä. Siten se sulahtaa myös muitta mutkitta yrityksen arkeen mukaan. Puhumattakaan, että samaisen valmiiksi tutun ympäristön hyödyntämisen ansiosta hankinnan riski on pieni: kustannukset ovat matalammat ja teknologian omaksuminen mutkattomampaa.
Kaiken lisäksi Microsoft 365-ympäristön hyödyntäminen tekee käyttöoikeuksien määrittelyn sekä kehittäjälle että asiakkaalle huippuhelpoksi. Se ei silti sulje pois mahdollisuuksia, sillä käyttöoikeuksia voidaan rajata järjestelmän sisältöönkin vaikka rivikohtaisesti. SSO-kirjautuminenkin helpottaa kaikkien elämää.
VALMIILLA KOMPONENTEILLA ASIAKKALLE PARASTA
Me olemme sillä tavoin laiskoja, että räätälöityjen faas-funktioiden hyödyntämisen sijaan, me nautimme Microsoft Flow:n tarjoamista antimista. Businesslogiikkaa rakentaessamme voimme Flow:n avulla käyttää sadoista ja sadoista pilvikomponeista hyödyksemme juuri niitä, joita asiakkaan järjestelmä tarvitsee. Ei tarvitse tehdä nollasta eikä toistaiseksi ole tullut vastaan tilannetta, jossa poikkevia ratkaisuja olisi pitänyt ryhtyä rakentamaan omin pikkukätösin. Voidaan tehdä pdf-dokumentin tulostusta raportointiin ja tarjousten laatimiseen tai vaikka tekstiviestilähetystä suoraan järjestelmästä.
PowerAppsia mielenkiintoisempaa Microsoftin sovellusalustaa odotellessa me rakensimme siis omamme. Sen turvin voimme vaihtoehtoisella, kevyemmällä tavalla toteuttaa niitä ihkaoikeita websovelluksia (jotka muuten ovat täysin responsiivia ja toimivat mobiilissakin). Me toteutamme projektit paloissa, annamme asiakkaalle aikaa kerryttää kokemusta käytöstä ja kehitämme sitten taas lisää sen kokemuksen ohjaamana. Kaikkea ei tarvitse ratkoa kerralla eikä pyörää tarvitse keksiä uudestaan.
Kai Halonen
Ps. Teille joita asia puhuttelee: Sopivin 365 -alustan käyttöliittymä on muuten koodattu Angularilla, ei Reactilla. Lisää asia Sopivin 365 -alustasta voit lukea täältä.
Kirjoittaja on Pilvilampi Softwaren toimitusjohtaja, jonka sydämen asia on tehdä asiat helpoiksi.